רוצים אריכות ימים? הטופס ממתין לכם בבנק וכדאי להכיר אותו

רוצים אריכות ימים? הטופס ממתין לכם בבנק וכדאי להכיר אותו
קרדיט תמונה Shutterstock

אחד הטפסים החשובים בניהול חשבון משותף – טופס אריכות ימים – מחכה לכם בבנק וחשוב שתכירו אותו. למה הוא נועד ומדוע הוא חשוב בכתבה שלפניכם

זאב נחמנזון

משפחות רבות מנהלות חשבון בנק משותף, אם בעקבות חיים משותפים תחת אותה קורת גג, ואם בעקבות תמיכה בהורה מבוגר שכבר אינו במיטבו וקשה לו יותר לנהל את חשבונו בצורה תקינה ומבוקרת. תהא הסיבה אשר תהא, פתיחת חשבון בנק משותף תמיד צריכה להיות מלווה בחתימה של טופס אריכות ימים, שדואג כי חשבון הבנק יהיה נגיש עבורכם, במקרה של פטירת אחד מבעלי החשבון.  בכתבה נסביר בקצרה מהו הטופס, מדוע הוא חשוב ואיך חותמים עליו בבנק.

מהו טופס אריכות ימים?

רבים אינם מודעים לכך אבל בחשבון בנק משותף, אם חלילה אחד מהשותפים הולך לעולמו, בין אם מדובר בתאונה, מחלה או שיבה טובה, השותף החי בחשבון לא יוכל לבצע בו שום פעולה, והחשבון יוקפא לחלוטין עד שיינתן צו ירושה או צו קיום צוואה. במקרים בהם המוות יכול להיות פתאומי מבלי שהוכנה צוואה ואז הקפאת החשבון יכולה להמשך תקופה ארוכה מאד. בדיוק למען מטרה זו קיים טופס אריכות ימים. הטופס שידוע גם כסעיף אריכות ימים, מאפשר לשותף הנותר גישה לחשבון ואת האפשרות להמשיך ולנהל אותו על פי סיכומים והגדרות שנחתמו על ידי כל השותפים בעודם בחיים.

האם חתמתם על הטופס כשפתחתם חשבון?

חשוב לציין כי במקרים רבים הטופס יוצע כחלק מטפסי פתיחת החשבון המשותף על ידי הבנקים. אך  הבנקים לא מחויבים להציע את החתימה על הטופס ללקוחות וגם לא חלה עליהם החובה ליידע את בעלי החשבון על האפשרות הזאת (למרות שעל פי בנק ישראל, בנקים רבים בוחרים לעשות זאת). מסיבה זו, חשוב ליצור קשר עם הבנק ולוודא שאתם חתומים על הטופס הזה. דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא תוקף הטופס. בחלק מהבנקים עניין אריכות הימים מוגדר לתקופה של 20 שנה, ואם הוא מסתיים או מתקרב לסיום, יש לחדש אותו. במידה ואתם פותחים חשבון מקוון, בדקו אם אכן חתמתם על הטופס באמצעות הבנקאי הדיגיטלי, ואם עולה צורך – דברו עם שירות הלקוחות ואף הגיעו לסניף ודאגו לחתום עליו. הפעולה הפשוטה הזו יכולה לחסוך זמן רב, כסף והמון כאבי ראש ובירוקרטיה בזמנים שכלל אינם מתאימים לכך.

הגבלות שחלות על הטופס

טופס אריכות ימים שונה בתוכן ובהגדרות שלו בין הבנקים, ואף ניתן להתאים בו סעיפים ודגשים על פי רצון השותפים. ברמת העקרון ניתן לאשר מבעוד מועד ביצוע כל פעולה בחשבון המשותף, למעט ריקון מוחלט שלו. כדאי גם לדעת שלטופס אריכות הימים יש כוח רב, אך הכוח הזה אינו גובר על צווי ירושה, ואלו הם שקובעים מה ייעשה בכסף המצוי בחשבון. אם לצורך העניין שותף פעיל בחשבון משך כסף, שעל פי צוואה, אינו שייך לו אלא ליורשים החוקיים של המנוח – השותף לחשבון ייאלץ להשיב את הכספים ליורשים.

לסיכום

ניהול כסף משותף מאז ומעולם היה נושא טעון ומורכב בחיים שלנו, אבל אם אתם שותפים בחשבון בנק, כדאי שתבדקו עם הבנק אם אתם חתומים על "טופס אריכות ימים", אם הוא קלוט במערכת ואם הוא לא מוגבל בזמן או שיש צורך לחדשו. 

התוכן כי חם במקומונט גבעתיים
העסק כבר מוגן מפני שריפה? אם לא, עכשיו הזמן לעשות משהו בנידון
כמו שאומרים חכמים מאיתנו, תמיד טוב להקדים תרופה למכה. אנחנו...
ניקיונות למעברי דירה
מעבר לבית חדש או ניקיון כללי לביתכם הוא רגע של...
למה חשוב כל כך להשקיע בעריכה לשונית של הספר שלכם
יש לכם ביד טקסט חביב, אפילו טקסט מצוין, ואין ספק...
יעילות ושימושיות בהשכרת מדפסות ומכונות צילום
בעולם העסקי המודרני, הטכנולוגיה משחקת תפקיד מרכזי ובלתי נפרד. כל...
למה לקחת חלק בקורס שיכשיר אתכם להיות יועצי השקעות
אם תמיד מצאתם עניין בעולם ההשקעות והרגשתם צורך להאיר את...
הרחבת השכלה: תואר אקדמי או קורס מקצועי - מה עדיף יותר?
בעולם המודרני של היום, שבו ההשכלה הפכה לכלי מרכזי בהתפתחות...
האם חלופת שקד תחליף את תמ"א 38 בהתחדשות עירונית?
בסוף החודש תגיע לסיומה תוכנית תמ"א 38 – תוכנית מתאר...
פוליש לרצפה בגבעתיים
פוליש לרצפה מיועד לכל מי שמחפש לשמור על היופי, אורך...
הליכים פליליים הקודמים למשפט
ההליך הפלילי המוכר, המתוקשר וגם הממושך ביותר מבין כל ההליכים...
לטעום את הפנינה של הכרמל בסיור בלתי נשכח
קולינריה היא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. אם בעבר בעיקר...
דילוג לתוכן