Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

רוצים אריכות ימים? הטופס ממתין לכם בבנק וכדאי להכיר אותו

רוצים אריכות ימים? הטופס ממתין לכם בבנק וכדאי להכיר אותו
קרדיט תמונה Shutterstock

אחד הטפסים החשובים בניהול חשבון משותף – טופס אריכות ימים – מחכה לכם בבנק וחשוב שתכירו אותו. למה הוא נועד ומדוע הוא חשוב בכתבה שלפניכם

זאב נחמנזון

משפחות רבות מנהלות חשבון בנק משותף, אם בעקבות חיים משותפים תחת אותה קורת גג, ואם בעקבות תמיכה בהורה מבוגר שכבר אינו במיטבו וקשה לו יותר לנהל את חשבונו בצורה תקינה ומבוקרת. תהא הסיבה אשר תהא, פתיחת חשבון בנק משותף תמיד צריכה להיות מלווה בחתימה של טופס אריכות ימים, שדואג כי חשבון הבנק יהיה נגיש עבורכם, במקרה של פטירת אחד מבעלי החשבון.  בכתבה נסביר בקצרה מהו הטופס, מדוע הוא חשוב ואיך חותמים עליו בבנק.

מהו טופס אריכות ימים?

רבים אינם מודעים לכך אבל בחשבון בנק משותף, אם חלילה אחד מהשותפים הולך לעולמו, בין אם מדובר בתאונה, מחלה או שיבה טובה, השותף החי בחשבון לא יוכל לבצע בו שום פעולה, והחשבון יוקפא לחלוטין עד שיינתן צו ירושה או צו קיום צוואה. במקרים בהם המוות יכול להיות פתאומי מבלי שהוכנה צוואה ואז הקפאת החשבון יכולה להמשך תקופה ארוכה מאד. בדיוק למען מטרה זו קיים טופס אריכות ימים. הטופס שידוע גם כסעיף אריכות ימים, מאפשר לשותף הנותר גישה לחשבון ואת האפשרות להמשיך ולנהל אותו על פי סיכומים והגדרות שנחתמו על ידי כל השותפים בעודם בחיים.

האם חתמתם על הטופס כשפתחתם חשבון?

חשוב לציין כי במקרים רבים הטופס יוצע כחלק מטפסי פתיחת החשבון המשותף על ידי הבנקים. אך  הבנקים לא מחויבים להציע את החתימה על הטופס ללקוחות וגם לא חלה עליהם החובה ליידע את בעלי החשבון על האפשרות הזאת (למרות שעל פי בנק ישראל, בנקים רבים בוחרים לעשות זאת). מסיבה זו, חשוב ליצור קשר עם הבנק ולוודא שאתם חתומים על הטופס הזה. דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא תוקף הטופס. בחלק מהבנקים עניין אריכות הימים מוגדר לתקופה של 20 שנה, ואם הוא מסתיים או מתקרב לסיום, יש לחדש אותו. במידה ואתם פותחים חשבון מקוון, בדקו אם אכן חתמתם על הטופס באמצעות הבנקאי הדיגיטלי, ואם עולה צורך – דברו עם שירות הלקוחות ואף הגיעו לסניף ודאגו לחתום עליו. הפעולה הפשוטה הזו יכולה לחסוך זמן רב, כסף והמון כאבי ראש ובירוקרטיה בזמנים שכלל אינם מתאימים לכך.

הגבלות שחלות על הטופס

טופס אריכות ימים שונה בתוכן ובהגדרות שלו בין הבנקים, ואף ניתן להתאים בו סעיפים ודגשים על פי רצון השותפים. ברמת העקרון ניתן לאשר מבעוד מועד ביצוע כל פעולה בחשבון המשותף, למעט ריקון מוחלט שלו. כדאי גם לדעת שלטופס אריכות הימים יש כוח רב, אך הכוח הזה אינו גובר על צווי ירושה, ואלו הם שקובעים מה ייעשה בכסף המצוי בחשבון. אם לצורך העניין שותף פעיל בחשבון משך כסף, שעל פי צוואה, אינו שייך לו אלא ליורשים החוקיים של המנוח – השותף לחשבון ייאלץ להשיב את הכספים ליורשים.

לסיכום

ניהול כסף משותף מאז ומעולם היה נושא טעון ומורכב בחיים שלנו, אבל אם אתם שותפים בחשבון בנק, כדאי שתבדקו עם הבנק אם אתם חתומים על "טופס אריכות ימים", אם הוא קלוט במערכת ואם הוא לא מוגבל בזמן או שיש צורך לחדשו. 

התוכן כי חם במקומונט גבעתיים
ניסוח צוואה בעזרת עורך דין
אין ספק כי צוואה היא מסמך חשוב, על מנת לא...
מזגנים תקולים? אולימפוס מיזוג אוויר לשירותכם 24/7
בימים החמים של הקיץ הישראלי או בלילות הקרים של החורף,...
מחפשת את השמלה שלך? יש לנו כמה הצעות
את הרי מכירה את התופעה הזו טוב מאיתנו. מהרגע בו...
באילו מקרים מומלצת התייעצות עם עורך דין לענייני משפחה?
משפחה היא מקור לנחת וגם בסיס למשאבים חיוניים לחיים. במקביל...
למה לא כדאי לוותר על חיפויים שונים לקירות?
השקעתם לאחרונה לא מעט בעיצוב המחודש של הסלון שלכם? עשיתם...
טיפול בירושה: ממה מתחילים?
כאשר אדם אהוב כמו אחד ההורים הולך לעולמו, זוהי טלטלה...
התעללות בבעלי חיים
לפני שמתעמקים בהיבטים המשפטיים, נדגיש כי התעללות בבעלי חיים היא מעשה...
יום הולדת כבקשתך- איך יוצרים יום הולדת למי שלא אוהב חברים
אם הילד שלכם אינו אוהב חברים באופן מוצהר או בולט...
חברות בדק בית - למה זה חשוב?
כאשר אנו רוכשים נכס, בין אם מדובר בבית פרטי, דירה...
ניו בורן צילומים מקצועיים עם הסטודיו של נסיה
ניו בורן צילומים מי מאיתנו לא נמס כשהוא רואה תמונות של...