הכיכרות העירוניות משמשות לא רק להכנסת אווירה ירוקה לתוך העיר אלא גם מהווים אלמנט מיתוגי, כאשר אמנים ישראלים מביאים לידי ביטוי את מהות העיר דרך פסלים ואלמנטים עיצוביים שמוצבים בתוך הכיכרות.
כיכרות כאמצעי מיתוג עירוני
כל עיר שעליה נחשוב בגוש דן מצטיירת בעינינו קצת אחרת. גבעתיים היא עיר המשפחות ומעוז הבורגנות בעוד שתל אביב היא מעוז הרווקים, המסיבות והבילויים. רמת גן היא עיר שמחולקת לשניים, מצד אחד תרבות סטודנטיאלית שבאה לידי ביטוי במקומות כמו אזור מכללת שנקר או באזור בית הספר למשחק בית צבי ומצד שני משרדים, חברות הייטק ומתחמי קניות רבים.
פתח תקווה היא מעוז הבורגנות של גוש דן, עם שכונות חדשות שנבנות בקצב רב ומציעות בנייה סטנדרטית של דירות וביניהן כיכרות, גנים ציבוריים ומוסדות קהילתיים. חולון היא כמובן עיר הילדים בעוד שאת בת ים מנסים בשנים האחרונות למתג כעיר תיירותית נוספת בגוש דן.
עיצוב כיכרות שכולל פיסול, הצבת אלמנטים עיצוביים בנויים, צמחייה מסויימת או מיצבים מסוימים, תורם לאופי של העיר ומייצר אישיות עירונית ואווירה קהילתית. כך למשל בכיכר רמב"ם ברמת גן נוצר עיצוב עירוני שתפקידו לחבר בין המוסדות הציבוריים הגדולים ובין הרחוב המרכזי של העיר, שמחבר בין צירים שונים ושכונות בתוכה.
חשיבה ירוקה בתוך סביבה עירונית
כיכרות מהוות תוספת חשובה לכל עיר גם מבחינה סביבתית. בעידן שבו המודעות לאיכות הסביבה גדולה ואנחנו מחפשים כל הזמן את הריאות הירוקות שנותנות לנו הזדמנות לנשום, עיצוב כיכרות מעלה את הסוגיה כיצד להכניס כמה שיותר טבע לתוך העיר. כיכרות עירוניות אפילו כיכר ווהלין בגבעתיים שהיא כיכר קטנה יחסית, מהווה מקום לשתילת עצים, שיחים ירוקים ושתילי פרחים שמהווים סוג של ריאה ירוקה באמצע העיר.
עיצוב עירוני מכל סוג שהוא חייב לכלול כיכרות. גוש דן, האזור האורבני והמאוכלס ביותר בישראל, מדגים עד כמה שילוב של כיכרות בתוך המתחם העירוני יוצר אופי וייחוד לכל עיר, מקום מפגש קהילתי וריאה ירוקה.