חוק העונשין אמנם לא כולל עבירות המוגדרות כ"צווארון לבן", אולם במציאות של המאה ה-21 עבריינות צווארון לבן היא מונח שנמצא בשימוש נפוץ. זהו לא מושג חדש: הוא הומצא כבר ב-1939, כשבאותן שנים ההתייחסות הייתה בעיקר לפי זהות מבצעי העבירה – אנשים מהמעמד הגבוה שמנצלים עיסוקים מכובדים כדי לבצע עבירות. בהמשך התעדכנה הגישה, וכיום ההגדרה מתמקדת במהות העבירה, וכאן בעמוד תמצאו הסברים מפורטים לגבי מאפייני עבירות אלה.
מהן עבירות צווארון לבן?
עבירות צווארון לבן הן קטגוריה נרחבת למדי. בין השאר נכללות בה עבירות השוחד, קבלת דבר במרמה, זיוף מסמכים, השגת כסף או שווה כסף באמצעים שאינם חוקיים, וגם עבירות מיסוי מסוימות (בפרט אלה שיש בהן כוונה תחילה ולא רק התנהלות לקויה מבחינה טכנית). עבירה נוספת בקטגוריה זו היא הפרת אמונים – עבירה שבה נושא משרה ציבורית מנצל לרעה את תפקידו ופוגע באינטרס הציבורי.
ללא אלימות אבל עם נזק ממשי
עבריינות צווארון לבן נתפשת לעיתים כפחות חמורה מעבירות כמו סחיטה באיומים, שוד, תקיפה ואחרות, וזאת מפני שלא מעורבת בכך אלימות. אמנם עבירות הצווארון הלבן מבוצעות על בסיס ערמומיות, ויש אפילו מי שיגידו יכולות מוחיות גבוהות, אולם בפועל גם במקרים אלה יש קורבנות.
כך למשל איש ציבור שמקבל שוחד על-מנת לפעול למען אינטרס מסוים עלול לגרום נזק של ממש לאינטרס הציבורי. עבירות מס פוגעות ביכולת של המדינה לספק לכלל התושבים שירותים ברמה הגבוהה ביותר האפשרית, ובעצם לכל עבירה יש קורבן גם אם לא מעורבת בכך אלימות פיזית.
המניעים לביצוע עבירות כלכליות
מאפיין מעניין נוסף של עבריינות צווארון לבן הוא המניעים לביצוע העבירה. בחלק לא מבוטל מהמקרים העבריינים מרגישים כי "יש להם זכות" לבצע עבירה מסוג זה מתוקף מעמדם. לעיתים ישנה גם הנאה מעצם ביצוע עבירה, וגם תחושת כוח וחמדנות הן מניעים אפשריים.
כשאדם נחשב בביצוע עבירת צווארון לבן כדאי מאוד למצוא עו"ד פלילי מומלץ, בין השאר בגלל היעדר ניסיון בחקירות משטרה, מעצר והגעה לבית משפט כנאשם. במשרד עורכי דין כהן & סטרשנוב הצטבר ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות צווארון לבן, ובפרט מי שזו ההסתבכות הראשונה שלהם עם החוק.