ככל שחולפות השנים, שיטת ה- ODT – Out Door Training תופסת תאוצה בישראל. בתי ספר, רשויות מקומיות, יישובים, משפחות, ארגונים ועסקים – כולם מודעים לתועלת הרבה הטמונה בלמידה חווייתית באמצעות משחקי שטח.
למרות שהמטרה היא בעצם לבנות וליצור צוות באמצעות גיבוש, משחקי ODT מתאימים גם לילדים ולא רק לימי גיבוש וכיף לעובדים וארגונים. שיתוף פעולה בין חברי הכיתה תורם רבות לגיבוש הכיתתי, השכבתי והבית ספרי, ומאפשר לילדים להפנים ערכים חינוכיים בקלות ובהנאה תוך כדי משחק. הדגשים ניתנים בעיקר על עבודת צוות, תקשורת, בניית אמון ואתגר.
אילו משחקים הם המומלצים ביותר בפעילויות ODT לילדים?
"מכיוון שמדובר בהקניית ערכים חינוכיים ואחרים, המשחקים צריכים לשקף זאת" – אומר אופיר אורן, בעל חברת הולה הופ לימי כיף וגיבוש. "מדובר בעצם במשחקי משימות שמתוכננים ונבנים לפי הערכים שאנו רוצים לקדם. כולם משחקים יחד כקבוצה, ללא תחרותיות, והילדים לומדים לתקשר זה עם זה תוך כדי מילוי המשימה בהצלחה".
ניתן לחלק את משחקי ה-ODT לילדים למספר קטגוריות – חשיבה ואסטרטגיה, יצירתיות וחדשנות, משחקי קופסא קבוצתיים, משחקי ילדות ועוד. הנה כמה רעיונות.
באר המשאלות – שני צמיגים, חבל אחד וקורת עץ משמשים את כל חברי הקבוצה להוצאת גביע המשאלות מתוך הבאר… אבל אסור שאף אביזר ייגע בשטח הבאר.
משחק זיכרון בצבעים – התאמת צבעים על פי מפה. זה אולי נשמע קל, אבל המשחק הזה מצריך תכנון ומחשבה מקדימה.
שלושת הקופים – תרגול של תקשורת קבוצתית באמצעות חלוקה לשלוש קבוצות – האחת בלי יכולת דיבור, השנייה בלי יכולת תזוזה והשלישית בלי יכולת ראייה.
רברסי ("הפוך אותי") – מי יסיים ראשון, הכחולים או האדומים? הצהובים או החומים? משחק קבוצתי המצריך חשיבה אסטרטגית.
השחל צורה – משחק ידוע ומוכר מגן הילדים, אבל בגרסה חדשה, מהירה וייחודית שאהובה על ילדי היסודי והתיכון.
משחקי גוגואים – עבור ילדים ובני נוער שלא גדלו בשנות ה-80, מדובר במשחק חדש לחלוטין. שווה בהחלט, ולו רק כדי לראות איך הם משחקים את המשחק האהוב והמוכר; וזה תקף גם לכל שאר המשחקים של פעם.
חמשת הכללים – צריכים לעבור כמה שיותר מהר בין החישוקים, בהתאם לחמישה כללים. משחק המתרגל עבודת צוות, הקשבה, ניסוי וטעייה, יצירתיות ועוד.
גם אם מדובר במשחקי ODT במתחמים סגורים ולא בשטח פתוח, אפשר להתאים מגוון רחב של פעילויות. מכיוון שהילדים ובני הנוער ממילא נמצאים במסגרת שיתופית מרבית שעות היום, הכי קל יהיה למנף את הקבוצתיות הזו באמצעות משחק והנאה.
משחקי חשיבה ואסטרטגיה, מעבר להיותם מלאי הנאה ופעילות גופנית, משפיעים על התפתחותו הקוגניטיבית של הילד, במידה שהם מותאמים לגילו. תוך כדי המשחק הילדים לומדים לסמוך על עצמם, לפתח תחושת ביטחון ואחריות ועל הדרך גם מפנימים את הערכים שאנו רוצים להעביר.
סביבות משחק – בין אם בשטח, במתחם סגור או בעולם הדיגיטלי – מאפשרות לפתח מגוון רחב של כישורים. בעולם הטכנולוגיה זה נקרא "משחוק" (Gamification), ומאחורי הביטוי הזה עומדת פילוסופיה שלמה. גם אם ננצל רק חלק קטן מתפישת העולם הזו, נוכל לשפר את יכולותיהם ותפקודם של ילדים באמצעות משחק.