צה"ל, כמו כל צבא, מתייחס בחומרה רבה להיעדרות מהשירות שלא ברשות. עד היום ה-21 החייל מוגדר כ"נפקד", ולאחר מכן כ"עריק", והטיפול בעניינו עובר מהיחדה בה הוא מוצב למשטרה הצבאית ובחלק מהמקרים לבית דין צבאי. בכתבה זו תמצאו מידע על הענישה במקרים של עריקות מהצבא וגם על הדרכים הנכונות להתמודד עם הסיטואציה שנוצרה.
המסגרת שבה נשפט העריק
אחד הגורמים המשפיעים על העונש בגין עבירת העריקות הוא המסגרת שבה נערך המשפט. כשמשך העריקות הוא 45 ימים לכל היותר, המשפט של החייל ייערך בכלא (אליו הוא יובל על-ידי המשטרה הצבאית). עריקות ארוכה יותר תוביל לשיפוט בפני בית דין צבאי. גם עריקות חוזרת תוביל בדרך כלל להעמדה לדין בפני בית דין צבאי.
העונש המרבי הקבוע בחוק השיפוט הצבאי הוא 15 שנות מאסר. כמובן שבפועל לא מוטל עונש קיצוני כזה, אבל בהחלט ייתכנו עונשי מאסר בפועל ממושכים, ובפרט כשהמקרה מגיע לבית דין. כמו כן עריקות של 71 יום ומעלה מובילה לרישום פלילי.
נסיבות המקרה
הנסיבות שהובילו את החייל לערוק משירות משפיעות גם הן במידה ניכרת על העונש. נסיבות אישיות קשות מצמצמות את תקופת המאסר למינימום, ולעיתים אפילו החייל ישוחרר מיד לאחר המשפט, כשימי המעצר עד המשפט מהווים את העונש היחיד. לשם כך יש להציג את המקרה באופן מושכל, כזה שישכנע את השופטים כי העריקות הייתה בלתי נמנעת. עורך דין מומחה לענייני צבא יודע לעשות זאת, ובנוסף עשוי לסייע גם בפתרון מקיף יותר, לרבות שחרור מצה"ל (אם החייל מעוניין בכך והנסיבות מצדיקות זאת).
אסטרטגיה מותאמת אישית לחייל
המפתח העיקרי למזעור העונש על עריקות מהצבא הוא אסטרטגיה מותאמת במדויק למאפיינים הספציפיים של החייל, של השירות הצבאי שלו ושל נסיבות העריקות. במקרים רבים, עריקות נובעת מקשיים בשירות כמו התעמרות או הטרדות, ולכן עורך דין הטרדות מיניות המכיר את המערכת הצבאית יכול להיות חיוני בבניית קו הגנה אפקטיבי. עו"ד ליאור אשר הוא עורך דין פלילי בעל ניסיון רב שגם שירת במצ"ח, כך שהוא מכיר את המערכת הצבאית היטב.