ההחלטה למקם במרכז המטבח אי – משטח נפרד להכנת אוכל או לעבודה – מאחדת ישראלים רבים בבואם לתכנן ולעצב את המטבח שלהם. האי נחשב לעיצוב מודרני מאד, בעל נוכחות ופוטנציאל להיות נוח לעבודה ולשהות במטבח. מנגד, קבלת החלטות שגויה ביחס אליו עלולה לפגוע בחוויית השימוש במטבח בצורה ניכרת ולהביא להוצאות כלכליות מיותרות. הנה מספר דברים שאם תשימו אליהם לב במהלך תכנון האי, תגדילו פי כמה את סיכויי ההצלחה שלכם.
הגדרת מטרות האי
אי למטבח עשוי למלא מספר תפקידים עיקריים, ביניהם אחסון פריטים, ישיבה, עבודה (לא רק כזו הקשורה למטבח, אגב), דקורציה ועוד. בדרך כלל הוא ישמש לכל התפקידים האלה גם יחד. כדי לדעת האם האי מתאים לכם אתם צריכים לחשוב מראש האם השימושים האלה נדרשים לכם ומה הפתרון שמספקים חלקי המטבח האחרים. בדרך זו תוכלו לא רק לדעת עד כמה האי מתאים לכם, אלא גם כיצד לנצל אותו בצורה הטובה ביותר.
יש כיום מספר מודלים של איים, הנבדלים ביניהם במיקום ביחס לאלמנטים האחרים במטבח, בצורת הישיבה, בנגישות אליהם ועוד. כשבוחרים עיצוב אי למטבח צריך להתחשב במספר בני הבית, אם כי בדרך כלל מחליטים לרכוש מספר כסאות קטן יותר מאשר אלה שליד שולחן האוכל, למשל. אם הגמישות חשובה לכם גם מבחינת המיקום של האי, אתם יכולים לבחור באחד מהדגמים המוצעים כיום של אי על גלגלים.
הגודל כן קובע
נהוג לחשוב שאיים מתאימים למטבחים גדולים. עד כמה גדולים? זו שאלה יחסית, שכדי לתת לה תשובה חד משמעית צריך לקחת בחשבון את צורת סידור המטבח, את המאפיינים של אנשי הבית (מספר הנפשות הפועלות, למשל) ועוד. בכל זאת, אי הוא בעל פוטנציאל גדול לגזילת חלק ניכר משטח המטבח. המלצה מועילה היא לשמור על רווח של 1.20 מטרים לפחות בין האי לבין הצלע הניצבת מולו בכל אחד מהכיוונים, מה שיעניק מרווח פעולה נוח וימנע צפיפיות והיתקלויות שונות.
באשר לנתונים האחרים של האי, הרי שבדרך כלל מומלץ שגובהו של האי במטבח יהיה זהה לגובהו של המטבח עצמו – התאמה שכזו תקל את התפעול של המטבח ותהיה נעימה יותר לעין מבחינה אסתטית. גובה של כ-90 ס"מ הוא סביר במטבח סטנדרטי, כאשר במטבחים קטנים נהוג לבחור בגובה נמוך יותר במטרה ליצור פרופורציה ראויה בהשוואה לאלמנטים האחרים של המטבח.
הגוונים: הרבה יותר מאווירה
הגוון של האי ביחס למטבח מגדיר את מידת ההתאמה שלו לחלל שבו מחליטים להציב אותו. הגוון קודם כל משפיע על תחושת הגודל של החלל, כשיש גוונים שיוצרים תחושת הקטנה (בדרך כלל גוונים כהים) ולעומתם כאלה שהרושם הנוצר מהם הוא של הגדלה (לרוב יהיו אלה הגוונים הבהירים). בחירה נכונה של צבעים ומספר הדגשות נכונות יכולים ליצור את ההבדל שמצפים לו ולהפוך את המטבח למקום אסתטי פי כמה.