חלוקת הרכוש בגירושין היא אחד הנושאים בהם עולים ויכוחים רבים, כאלה המגיעים לטונים גבוהים ואמוציות לא פשוטות. הנושא מעלה מאבקי אגו לצד רצון אמיתי וגם מובן של כל אחד מהצדדים להתחיל את דרכו בנפרד כשהוא במצב כלכלי תקין. כדי שכך יהיה, חשוב לכל צד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בגירושין בכלל וחלוקת רכוש בפרט. בחלוקת הרכוש יש לקחת בחשבון את כל הנכסים שצבר הזוג החל ממועד נישואיו, כולל נכסים ממוניים כמו פנסיה. החוק לגבי חלוקת פנסיה בגירושין עבר שינוי ב 2014. אם עד אז כל אדם היה אחראי על הזכויות הפנסיוניות שלו, היום בזמן גירושין הפנסיה מתחלקת באופן שווה בין בעל הזכויות הפנסיוניות לבין בן או בת הזוג. הקופה מתפצלת למעשה לשני חלקים נפרדים. מעבר לפנסיה יש לקחת בחשבון גם מניות, חשבונות בנק, קרנות השתלמות, קופות גמל. יש לזכור כי לצד רכוש גם החובות צריכים להתחלק באופן שווה.
לקבל את המגיע בגירושין לפי הדין העברי
בכל חתונה של זוגות שנישאים כדת משה וישראל ישנו טקס חתימת החתן על הכתובה. החתימה נעשית בנוכחות שני עדים, בנוכחות הרב והחתן החותם ברוב הדר והתרגשות על הכתובה. רבים לא נותנים לכתובה את החשיבות שלה במעמד החתימה, אז הדברים נראים עניין טקסי בלבד. המראה העתיק של הכתובה, הפונט העברי התנ"כי, הטקסט בארמית וקביעת חלק מהכסף המדובר בזוזים במקום שקלים עשויים להטעות. חשוב לזכור שכתובה היא מסמך משפטי, ובמקום הסכום בזוזים על החתן גם לקבוע סכום בשקלים המתאים לימינו, שאחרת – גם לזוזים ניתנה הערכה מתאימה לימינו אנו. תביעת כתובה לאחר גירושין היא מחייבת, לכן חשוב להשקיע מחשבה אמיתית בהחלטות המתקבלות בזמן מילוי הכתובה.
מאידך, שעה שלבני הזוג הייתה לכל הפחות – דירת מגורים, או רכוש אחר, בו הם מתחלקים, בית הדין הרבני לא יבצע "כפל מבצעים", ולא יאפשר תביעת כתובה.
הסכם ממון: פתרון לחלוקת הרכוש ומימוש הכתובה
בכל הקשור לדיני משפחה, כמו גם בדיני חוזים, דיני חברות ועוד, ישנם הסכמים שונים עליהם ניתן לחתום מבעוד מועד וכך להקל משמעותית על מצבים מורכבים. כך למשל, עריכת הסכם ממון יכולה למנוע הגשת תביעת כתובה לאחר גירושין וגם את הוויכוחים והבעיות שנוצרים בחלוקת הרכוש. עריכת הסכם ממון נעשית לפני הנישואין, כשהקשר בין בני הזוג בשיאו. לכן, בדומה לכתובה, ללא התייעצות עם איש מקצוע המומחה בתחום עריכת ההסכם יכולה לפספס את המטרה ולהביא לכך שההסכם יהיה דל, חלקי מאוד ושלא יהיה ניתן להשתמש בו באמת בשעת הצורך. עורך דין המתמחה בעריכת הסכם זה, ינחה את הזוג ויכוון אותם להכניס להסכם כל סוג של נכס, גם כאלה שנראים להם רחוקים מאוד באותו רגע, כמו פנסיה.
עו"ד דנה בר נר מתמחה בדיני משפחה ומקרקעין. היא משלבת בין ידע ומקצועיות לבין רגישות ויחס אישי לכל לקוח. מוזמנים ליצור קשר.