אחד האתוסים הבסיסיים בישראל הוא עידוד ילודה. בהתאם, כבר בשנים הראשונות לקיומה של המדינה חוקק חוק עבודת נשים שבין השאר כולל זכויות עובדת בהריון. בכתבה זו תמצאו פירוט של הזכויות העיקריות וגם של הדרכים לשמור עליהן.
מודעות לכלל הזכויות
הבסיס למימוש מלוא הזכויות של כל עובדת בהריון הוא מודעות אליהן. חלק מהזכויות מתייחסות לתנאי ההעסקה, זכות נוספת היא לחופשה ללא תשלום בנסיבות מסוימות, וזכות משמעותית אחרת היא האיסור על פיטורי אישה הרה (אלא אם כן התקבל היתר מיוחד ממשרד העבודה). האיסור רלוונטי לנשים עם ותק של חצי שנה ומעלה במקום העבודה, בין אם המעסיק ידע על ההריון ובין אם לאו.
הזכויות הנוגעות לתנאי ההעסקה: אין להעסיק אישה בהריון החל מהחודש החמישי להריון ביום המנוחה השבועי, בשעות נוספות, בעבודות לילה ובכל עבודה שמוגדרת כמסוכנת.
פנייה מסודרת למעסיק
בכל מקרה שבו מופרות זכויות עובדת בהריון, הפעולה הראשונה היא שיגור מכתב אזהרה למעסיק. ניתן לשלוח מכתב כזה גם ללא עזרת עורך דין דיני עבודה בצפון, אבל באופן טבעי כשאיש מקצוע מנוסה נכנס לתמונה יש לכך משקל אצל רוב המעסיקים. בכל מקרה, מהות הפנייה הינה הבהרת חומרת הפרת הזכויות ודרישה בלתי מתפשרת לספק לעובדת ההרה את המגיע לה על-פי חוק, או כמובן להימנע מפיטורין שאינם חוקיים.
הגשת תביעה
עורך דין דיני עבודה בצפון עשוי גם להמליץ על הגשת תביעה כנגד המעסיק. בפרט מוגשות תביעות בגין פיטורין ללא היתר מתאים. סעד משפטי אפשרי אחד הוא ביטול הפיטורין. בהקשר זה כדאי לדעת שיש הבדלים בין מקומות עבודה במגזר הציבורי לבין עסקים פרטיים: במקרה הראשון יש סיכוי טוב לבטל את הפיטורין, ולעומת זאת במקרה של עסק פרטי בית דין לעבודה לא תמיד יכפה על המעסיק להעסיק עובדת ספציפית. סעד משפטי שני הוא פיצויים. סעד זה רלוונטי לכל מקום עבודה, ולנוכח חומרת הפגיעה בעובדת כשהיא במצב רגיש, הפיצויים יהיו מוגדלים.
משרד עו"ד יאיר ארן ושות' כבר סייע לנשים הרות רבות לממש את הזכויות שלהן, ביעילות ובאחריות.