במשך שנים הסכם ממון נחשב להסכם אשר נערך רק בין בני זוג המגיעים שניהם ממשפחות אמידות כשאחד מהם מגיע ממשפחה כזאת. היום כבר ידוע כי עריכת הסכם ממון היא מומלצת גם לזוגות שאינם מגיעים דווקא מהעשירון העליון, וזאת בין היתר כי מעל שליש מהזוגות בוחרים בסופו של דבר להתגרש, מה שהופך את הסכם הממון לרלוונטי. לכן, כדאי לערוך הסכם ממון אצל עורך דין להסכמי ממון עוד לפני הנישואין. כאשר ההסכם נערך לפני הנישואין מספיק לתת לו תוקף משפטי אצל נוטריון בעוד שעריכתו אחרי הנישואין מחייבת את אישור בית המשפט. הסכם ממון יחסוך התעסקות בחלוקת הרכוש במקרה של גירושין. עריכתו אצל עורך דין תבטיח שההסכם יהיה מפורט ויהפוך את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין לקלה הרבה יותר.
מהו ההסכם המקביל להסכם ממון אצל זוגות ידועים בציבור?
ידועים בציבור הם זוגות המחויבים זה כלפי זו או זה לטווח ארוך, זוגות החיים יחד ומקיימים משק בית משותף מבלי שנישאו. לידועים בציבור זכויות וחובות הדומות לאלה של זוגות נשואים, למשל בכל הקשור לירושה וביטוח לאומי. כיוון שחוק יחסי ממון חל על זוגות נשואים בלבד, גם הסכם ממון יכולים לערוך רק זוגות נשואים או העומדים להינשא. עם זאת, הדבר אינו אומר שלידועים בציבור לא מומלץ לחתום על הסכם המקביל להסכם ממון: הסכם חיים משותפים. חשוב לבחור לצורך עריכת הסכם חיים משותפים עורך דין שיש לו ניסיון בתחום וידע לכוון את בני הזוג אילו סעיפים לכלול בתוך ההסכם כך שיהיה מפורט וינחה אותם בכל מצב בו הדבר נדרש, בין אם לגבי אופן התנהלותם הכלכלית או חלוקת רכוש משותף.
כיצד לבחור את עורך הדין לצורך עריכת הסכמים אלה?
בין אם מדובר על הסכם ממון ובין אם על הסכם חיים משותפים, חשוב לא להתפשר ולבחור עורך דין המתמחה בענייני משפחה ובעל ניסיון רב בתחום. כאשר מדובר על ידועים בציבור, יש לוודא שהוא עורך דין ידועים בציבור המכיר את הדמיון וגם את ההבדלים בין חוקים הנוגעים לזוגות נשואים לבין חוקים הנוגעים לידועים בציבור. כאמור, יש דמיון רב בהתייחסות החוק לזוגות נשואים וידועים בציבור אך ישנם מקומות בהם ישנם הבדלים. גם הצרכים של ידועים בציבור בכל הנוגע להסכמים ביניהם יכולים להיות שונים בהיבטים מסוימים לכן עורך הדין צריך להיות בעל ידע רב בעניין, להכיר את הדקויות הן בהסכמי ממון והן בהסכמי חיים משותפים כך שהזוג ירגיש שהוא יכול להמשיך את חייו בראש שקט.