בשיתוף פרמה גורי
הילד לא מצליח להירדם? מתעורר באמצע הלילה ומתקשה לחזור לישון? ילדים רבים סובלים מנדודי שינה ומקושי להירדם. נדודי שינה יכולים להופיע בכל גיל מינקות ועד בגרות. פעמים רבות לחץ נפשי יומיומי עשוי לגרום לנדודי שינה.
שינה טובה של לפחות 10-12 שעות אצל ילדים חיונית להתפתחות ולתפקוד של הילד, להתמודדות עם קשיי קשב וריכוז, בעיות התנהגות ושליטה בדחפים. הורים רבים חווים מאבקים עם ילדים על זמן שינה. קושי להירדם, ערות ממושכת או קושי לחזור לישון באופן עצמאי, התעוררות מספר פעמים בלילה וקושי בעקבות כך להתעורר בבוקר, עייפות ונמנום לאורך שעות היום עלולים להעיד על נדודי שינה.
חשוב לסייע לילד לישון טוב יותר בלילה. מה יכול להעיד על כך שלילד יש נדודי שינה ואיך אפשר לעזור לו?
הקשר בין פחדים והרגלי תזונה לשינה
כדאי לבחון מה יכול לגרום לילד לנדודי שינה, אם מדובר במצב של לחץ נפשי זמני יומיומי או חרדה כלשהי. לפעמים אכילה לקויה או חשיפה למאכלים מעובדים, עתירי סוכר ומשקאות מוגזים, בעיקר משקאות אנרגיה עלולים לגרום לקשיים בשינה. מצבים רפואיים שונים יכולים לגרום לנדודי שינה וכן להפרעות שינה. פחדים מסוימים כמו מפני "מפלצת מתחת למיטה" או לחזור לגן למחרת, חושך בחדר, ריחוק מההורים ושינויים במצב הרוח עלולים לגרום לנדודי שינה וכן להרטבת לילה.
חשוב לבצע שינוי תזונתי ולהפחית צריכה של מתוק, לפחות מספר שעות לפני השינה. מחקרים שונים הצביעו על כך שצפייה בטלוויזיה אצל ילדים סמוך למועד השינה יכולה אף היא לשבש את שנת הילדים. לחץ הינו גורם מוביל אשר עלול לגרום לבעיות שינה, לדוגמא ילד שהציק בגן או שינויים בסידורי השינה, הורים שהתגרשו, תינוק שהצטרף למשפחה או הסתגלות למיטה חדשה.
יש לקחת בחשבון שתופעות לוואי של תרופות מסוימות כמו לטיפול בהפרעות קשב וריכוז יכולות להוביל לנדודי שינה, אלרגיות, כאבי גדילה או צינון.
כיצד לחץ נפשי משפיע על נדודי שינה?
מבחינת לחץ, כדאי לסייע לילד להירגע לפני שינה, לתרגל עמו נשימות ומחשבות חיוביות, להחליף את מסך הטלוויזיה בקריאת סיפור לפני שינה, וכן לבחון האם קיומה של מנורת לילה יכולה לסייע לו להירדם או לשוב לישון במידה והוא מתעורר באמצע הלילה.
איך להירדם מהר כאשר מתעוררים? כדאי ללמד את הילד איך להירגע לפני השינה, לתרגל עמו יום יום טקס שינה ולשמור על מסגרת שעות שינה קבועה.
שימו לב שגם הרגלי השינה שלכם, ההורים ושל האחים יכולים להשפיע על דפוסי השינה של הילד, אם הוא ער בעקבות ביקור אורחים, בילוי בחוץ או כי אחיו שחולק עמו חדר שינה צופה בטלוויזיה או מחזיק אייפד. ניתן להשתמש גם בצמחים שונים כגון תמציות פרחי באך ובמידה והבעיה מחריפה, תמיד טוב להתייעץ עם מומחה.
למידע נוסף בנושא נדודי שינה, היכנסו לאתר פרמה גורי. רסקיו לילה מבית פרמה גורי, טיפת שלווה ללילה.