Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

תענוג הקינוחים

תענוג הקינוחים

מכירים את הטענה, לפיה באנו לעולם כשאנחנו מצוידים בקיבה ראשית המיועדת עבור עיכול רוב הארוחה ובקיבה משנית, המיועדת עבור עיכול של קינוחים בלבד (טענה זו נזרקת לחלל האוויר כל אימת שעולה הספק בנוגע להזמנת מנה אחרונה במסעדה, לאחר סעודה משביעה במיוחד). רבים מאתנו לא מסוגלים לוותר על הטעם המתוק בסיום הארוחה וישנם אף כאלו שעבורם הארוחה היא רק מכשול בדרך לקינוח הנכסף.

על אף כל זה, רבים לא מודעים שהקינוחים הם המצאה מודרנית יחסית, המלווה את האנושות לא יותר מכמה מאות שנים. כמו כן, מעניין לגלות כי ישנן תרבויות דוגמת התרבות הסינית, שבהן המנה המתוקה מוגשת לא בסיום הארוחה אלא במהלכה.

היכן הייתם כל הזמן הזה?

רוב המומחים בתחום ההיסטוריה של הקולינריה העולמית תמימי דעים בנוגע לכך שהקינוחים הם המצאה חדשה יחסית. עם זאת, ניתן למצוא עדויות לניצנים של הרעיון באירופה של ימי הביניים, עת נהוג היה להגיש מנה קטנה לציון סיומה של הארוחה. בתקופה ההיא עדיין לא היה מדובר במנה מתוקה אלא דווקא במנה בשרית כמו למשל קציצות בשר עגל. מן הסתם רוב הסיכויים שמסעדה שמגישה קציצות בשר עגל כמנה אחרונה לא תשרוד זמן רב בימינו…

במהלך ההיסטוריה לא רק היחס למנות האחרונות היה שונה מאוד בהשוואה לתקופתנו אלא גם היחס לטעם המתוק. כך לדוגמה במאה השמונה עשרה נהוג היה להגיש באיטליה מנות פסטה בתיבול גבינת פרמז'ן, קינמון וסוכר. האמת היא שכשהסוכר והקינמון מככבים במנה העיקרית, הרי שהקינוח המתוק באמת מיותר לחלוטין.

המהפכות שהולידו את הקינוח המודרני

אחת מהסיבות בגינן הקינוחים הפציעו בשלב מאוחר כל כך בתולדות האנושות היא שבמשך רוב ההיסטוריה האנושית הסוכר לא היה נפוץ כל כך כפי שהוא נפוץ בימינו. למעשה במשך מאות שנים הסוכר היה קשה מאוד להשגה ומצב זה השתנה רק במהלך המאה השבע עשרה. זוהי המאה שבה מחירי הסוכר צנחו פלאים בין היתר בעקבות התפתחות העבדות באמריקה.

רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי בשנת 1319 עמד מחירו של קילוגרם סוכר על 100 דולר ואילו בשנת 1500 המחיר של קילוגרם סוכר עמד על שישה דולר בלבד. כמו כן יש לציין כי בין שנת 1663 לשנת 1775, צריכת הסוכר באנגליה גדלה פי עשרים כשרוב הסוכר יוצר באמריקה.

מהפכה נוספת שיש לציין בהקשר זה היא מהפכת הקינוחים שהתחוללה במהלך המאה התשע באירופה. במאה הזו שף צרפתי בשם מארי אנטואן קרים הגה לראשונה את סדר הגשת המנות אותו אנו מכירים כיום (לפני כן נהוג היה להגיש את כל המנות במקביל). אותו שף גם פיתח מגוון רחב ביותר של מתכוני קינוחים כשבין היתר מדובר על הסופלה ועל המרנג.   

עם הפנים לכיוון העתיד

נכון לכתיבת שורות אלה תחום הקינוחים הוא התחום הלוהט ביותר והדינמי ביותר בעולם הקולינריה. השפים הבולטים בעולם מפתחים ללא הרף קינוחים חדשים ומסעירים, ישנן מסעדות לא מעטות המוקדשות כל כולן לקינוחים ואט אט הקונדיטורים הופכים לכוכבים הגדולים של שמי הקולינריה. למעשה הקינוחים שמשמחים את בלוטות הטעם שלנו בסיום הארוחה כל כך מובנים מאליהם, עד שלעתים זה נראה כמעט בדיוני שהאנושות התקיימה כל כך הרבה זמן בלעדיהם…

התוכן כי חם במקומונט גבעתיים
איך להעביר את המסרים שלכם בדרך אפקטיבית?
תוכן שיווקי יכול לשרת אתכם בכמה פורמטים ואחד המוצלחים והטובים...
לשדרג את אופן הבישול בבית
לשדרג את אופן הבישול בבית
אחת מן הדרכים המושלמות והטובות ביותר לשדרג את מראה המטבח...
וילונות המותאמים למשרדים
וילון משרדי הוא בעל תפקיד חשוב ביצירת סביבת עבודה מקצועית...
איך אני אדע אם הבנק יהיה מוכן לתת לי משכנתא לרכישת דירה
כל אדם שרוצה לבצע רכישה גדולה במהלך חייו, לדוגמא לקנות...
למה כדאי לשים לפני שפותחים תיק השקעות (טיפים)
פתיחת תיק השקעות מוגדרת כפעולה קלה מתמיד. ניתן לפתוח תיקי...
רוצים אריכות ימים? הטופס ממתין לכם בבנק וכדאי להכיר אותו
אחד הטפסים החשובים בניהול חשבון משותף – טופס אריכות ימים...
היתרונות של טיפול מהיר בבעיות דירוג אשראי
דירוג האשראי הוא הכלי החזק ביותר שעומד היום לרשותם של...
למעלה ולמטה: מתי זה נכון לקחת הלוואה
הלוואה היא אחד הפתרונות בסל הכלים של מי שזקוק למימון...
לנוע באופן נוח וכיפי
על מנת להתנייד בצורה נוחה ומדהימה עם הילד החדש שלכם...
גם לגברים מגיע
תחום טיפוח הגוף מזמן כבר אינו נחלתם הבלעדית של הנשים...