כשאדם מאבד את היכולת שלו לדאוג לעצמו, כולל בביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות – להתרחץ, להתלבש, לאכול – חובה למצוא פתרון, ובהקדם. אם בעבר הטיפול בקשישים סיעודיים התבצע במסגרת המשפחה, החיים המודרניים לא מאפשרים זאת ברוב רובם של המקרים, ולכן הבחירה האמיתית היא בין בית אבות סיעודי פרטי לבין מוסד דומה השייך למדינה. בעמוד זה תמצאו סקירה של ההבדלים בין שתי האופציות, כך שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה.
רמת הטיפול בבתי אבות פרטיים וציבוריים
קודם כל חשוב להדגיש שמספר בתי האבות הציבוריים נמוך מאוד. בהתאם אם תחפשו בית אבות בשרון שיתאים לאבא, אמא, סבא או סבתא, רוב המוסדות הרלוונטיים יהיו פרטיים. דבר שני שכדאי לדעת מיד הוא שהחוק מגדיר רמת טיפול מינימלית בכל קשיש סיעודי, וחוק זה תקף כמובן גם לגבי המוסדות הפרטיים.
מנעד האפשרויות ומשך ההמתנה
כשבוחרים להעביר אזרח ותיק סיעודי למוסד ציבורי, המדינה היא זו שקובעת איפה ישוכן אותו אדם סיעודי, ולמשפחה אין חלק בבחירה. לעומת זאת אם בוחרים באופציה של בית אבות סיעודי פרטי, מנעד האפשרויות רחב כך שאפשר למצוא מקום שנוח להגיע אליו, שהאופי שלו מתאים לאבא, אמא, סבא או סבתא ושזוכה למוניטין חיובי.
פרט רלוונטי נוסף הוא משך ההמתנה: עקב מיעוט בתי האבות הציבוריים מצד אחד, והגידול באוכלוסיית הקשישים מצד שני, ייתכן זמן המתנה ממושך עד שיתפנה מקום במוסד ממשלתי – ועבור אדם שלא יכול למשל לאכול בעצמו, ועבור משפחתו, תקופת המתנה ארוכה עלולה להיות הרסנית.
העלות של בית אבות סיעודי פרטי
באופן עקרוני העלות של בית אבות בשרון שהינו בבעלות פרטית תהיה גבוהה יותר מזו של מוסד ממשלתי. יחד עם זאת רצוי לזכור שהמדינה משתתפת במימון התשלום לבית האבות, בכפוף לקריטריונים כלכליים שונים. במקרים שבהם למשפחה יש משאבים כספיים למימון בית אבות פרטי, בין אם באופן מלא ובין אם באופן חלקי, אין זכאות למוסד ציבורי – כך שבכל מקרה תשומת הלב צריכה להיות מופנית לבחירה נכונה של בית אבות שיעניק את הטיפול המיטבי ואת התנאים האופטימליים ליקירכם. ניתן להיעזר גם בידע של מומחים בתחום דוגמת חברת "ברטה – ייעוץ והכוונה לבית אבות" שמסייעת לקשישים ובני משפחותיהם מזה למעלה מ-20 שנים.