היכולת לפרנס את עצמנו היא מרכיב קריטי לחיים עם איכות. כשכושר העבודה נפגע, נדרש כמובן תחליף להכנסה הקבועה שסיפקה משרת השכיר או העסק העצמאי. המדינה כמובן מודעת לכך, והחוק מאפשר לתבוע פיצויים ממספר גורמים אפשריים. בכתבה זו מפורטות כל האפשרויות הרלוונטיות למי שאיבדו את הנכס יקר הערך של כושר העבודה, באופן חלקי או מלא.
הגשת תביעה לביטוח הלאומי
המוסד לביטוח הלאומי הוקם מיד לאחר קום המדינה על-מנת לסייע למי שלא יכולים לפרנס את עצמם, בין השאר עקב אובדן כושר עבודה. בשלב ראשון תוגש תביעה המפרטת את הפגיעה ממנה סובל האדם ושבגללה הוא לא מסוגל לעבוד, או יכול לעבוד רק באופן חלקי. לאחר מכן נדרש האדם להתייצב בפני ועדה רפואית, שמציגה בפניו שאלות רבות ובוחנת את המסמכים שהגיש. הוועדה קובעת מהו שיעור הנכות של האדם. אם נקבעה נכות רפואית של 60% ומעלה, או כזו של 40-59% עם ליקוי בשיעור 25% ומעלה, תיקבע גם דרגת אי כושר לעבוד: 60%, 65%, 74% או 100%. עבור הדרגה המקסימלית תשולם קצבה חודשית בסך כ-4,300 ש"ח לחודש, וניתן לקבל תוספת עבור ילדים ובמקרים מסוימים עבור בן/בת זוג. מומלץ לפנות אל עורך דין אובדן כושר עבודה מנוסה כדי שהתהליך יסתיים בתוצאה הרצויה.
תביעת ביטוח
כשלאדם יש ביטוח אובדן כושר עבודה – בין אם פוליסה שרכש ישירות ובין אם דרך קרן הפנסיה – אפשר לתבוע גם את חברת הביטוח. במקרה כזה הפיצוי נקבע על סמך השכר לפני אובדן כושר העבודה, ומידת הפגיעה בכושר העבודה. בהקשר זה כדאי לדעת שיש שני סוגים של ביטוחי אובדן כושר עבודה: אחד מכסה רק מצבים שבהם האדם לא יכול לעבוד בכלל, והשני מכסה גם מצבים שבהם האדם יכול לעבוד אבל לא בעיסוק שפרנס אותו לפני הפגיעה. במקרה של תאונה עצמית, אם יש פוליסה מתאימה ניתן לתבוע את חברת הביטוח – כדאי להיעזר לשם כך בשירות של עורך דין תאונות אישיות.
תביעה כנגד הגורם האחראי
אם אובדן כושר העבודה נגרם עקב התנהלות של גורם מסוים, ניתן לתבוע גם אותו (או ליתר דיוק את חברת הביטוח שלו). המקרים הנפוצים הם רשלנות רפואית שפגעה בכושר העבודה של אדם או תאונת עבודה עקב מחדל של המעסיק.
עו"ד טלאל ג'ובראן הוא עורך דין נזיקין בחיפה עם ניסיון רחב היקף בתחום הספציפי של אובדן כושר עבודה.